Creamy Parmesan Carbonara Chicken (with No Egg)

Crëamy parmësan carbonara chickën is thë ultimatë twist! crispy, goldën chickën fillëts soak up a carbonara inspirëd saucë for a nëw chickën rëcipë lovëd by thë ëntirë family!

Crëamy parmësan carbonara chickën (no ëgg)

Usually, a traditional carbonara saucë is madë with rësërvëd pasta watër, ëggs and parmësan chëësë, all mixëd through cookëd/warm pasta to crëatë a crëamy saucë. Ëvën though this rëcipë contains NO ËGG

Crëamy parmësan carbonara craving chëcklist

  • Crëamy saucë
  • Crispy bacon strips or piëcës
  • Parmësan chëësë
  • Carbonara smilës at thë ënd of it


Somë Tips:

  • Drëdging thë chickën in flour is optional. For a LOW CARB vërsion, drëdgë chickën in parmësan chëësë bëforë sëaring, lëaving out thë flour. Altërnativëly, coat with an almond flour/parmësan chëësë mixturë, using thë samë mëasurëmënts in thë rëcipë.
  • For a LOW CALORIË + LOW CARB vërsion, sëar thë chickën without coating.
  • I usë half and half to cut caloriës in crëamy saucës. Half and Half is an Amërican product blënding ëqual parts wholë milk and light crëam. If you don’t havë accëss to half and half, you can makë your own with 3/4 cup full fat milk and 3/4 cup rëducëd fat crëam. Also, you can substitutë half and half with rëducëd fat crëam or ëvaporatëd milk. For a full fat vërsion, usë full fat crëam.


Crëamy Parmësan Carbonara Chickën Recipe




Prëp Timë
10 mins

Cook Timë
20 mins

Total Timë
30 mins

An ORIGINAL rëcipë crëatëd by Karina, Cafë Dëlitës.

Crëamy Parmësan Carbonara Chickën is thë ultimatë twist! Crispy, goldën chickën fillëts soak up a carbonara inspirëd saucë for a nëw chickën rëcipë lovëd by thë ëntirë family

Coursë: Dinnër
Cuisinë: Italian
Sërvings: 4
Caloriës: 473 kcal
Author: Karina - Cafë Dëlitës

Ingrëdiënts

For Thë Chickën:

  • 2 largë bonëlëss and skinlëss chickën brëasts , halvëd horizontally to makë 4 filëts
  • 2 hëaping tablëspoons flour (all purposë or plain)
  • 3 tablëspoons finëly gratëd frësh Parmësan chëësë
  • 1 tëaspoon salt
  • Crackëd pëppër


For Thë Saucë:

  • 1 tablëspoon olivë oil
  • 2 tëaspoons buttër (or sub with oil)
  • 8- ouncës | 250 grams bacon , trimmëd of fat and cut into strips (I usë shortcut bacon in Australia)
  • 1 small onion , choppëd
  • 6 largë clovës garlic , mincëd or finëly choppëd
  • 1-1/2 cups half and half (or usë rëducëd fat crëam or ëvaporatëd milk)*
  • 1/2 cup finëly gratëd frësh Parmësan chëësë
  • 1/2 tëaspoon cornstarch (cornflour) mixëd with 2 tëaspoons of watër


Instructions

  • Sëason thë chickën with salt and pëppër. In a shallow bowl, combinë thë flour and parmësan chëësë. Drëdgë sëasonëd chickën in thë flour mixturë; shakë off ëxcëss and sët asidë.
  • Hëat thë oil and buttër in a largë non stick pan or wëll-sëasonëd cast iron skillët ovër mëdium-high hëat until buttër has mëltëd and pan is hot. Fry thë chickën until goldën on ëach sidë, cookëd through and no longër pink (about 4-5 minutës për sidë, dëpënding on thë thicknëss of your chickën). Transfër onto a warm platë.
  • Add thë bacon strips to thë pan and fry until crispy. Drain off somë ëxcëss fat, këëping about 1 tëaspoons worth in thë pan. Add thë onion and garlic and fry until onion is transparënt (about 1 minutë). Rëducë hëat to low hëat, and add thë half and half (or crëam). Bring thë saucë to a gëntlë simmër; sëason with a littlë salt and pëppër to your tastë. Add in thë parmësan chëësë, and allow thë saucë to simmër until thë parmësan chëësë has mëltëd slightly. (If thë saucë is too runny for your liking, add thë cornstarch/watër mixturë into thë cëntrë of thë pan and mix through fast to combinë into thë saucë. It will bëgin to thickën immëdiatëly).
  • Add thë chickën back into thë pan to sërvë.
  • Sërvë with stëamëd vëgëtablës (broccoli and/or cauliflowër work bëst), ovër zucchini noodlës, your favouritë pasta, or ricë.


Rëcipë Notës

  • *Half and Half is an Amërican product blënding ëqual parts wholë milk and light crëam. If you don't havë accëss to half and half, makë your own with 3/4 cup full fat milk and 3/4 cup rëducëd fat crëam. Substitutë half and half with full fat crëam, rëducëd fat crëam, or ëvaporatëd milk.*
  • Drëdging thë chickën in flour is optional. For a LOW CARB vërsion, drëdgë chickën in parmësan chëësë bëforë sëaring, lëaving out thë flour. Altërnativëly, coat with an almond flour/parmësan chëësë mixturë, using thë samë mëasurëmënts in thë rëcipë.
  • For a LOW CALORIË + LOW CARB vërsion, sëar thë chickën without coating.


**

You can read the original recipe on >> Creamy Parmesan Carbonara Chicken (with No Egg)

Comments

Popular posts from this blog

SOFT-BAKED CHRISTMAS SPRINKLE COOKIES

NUTELLA MUG CAKE

RANCH CHICKEN RECIPE